optimizare seo Braila
Share Button

Un pom de Craciun, cadourile si bunatatile – toate acestea fac parte din Craciun pentru multi oameni. Dar obiceiurile noastre nu sunt atat de vechi pe cat credem. Multe au fost inventate relativ recent.

Solstitiul de iarna si nasterea luminii

Solstitiul de iarna din 21 decembrie a fost o data importanta cu mult inainte de nasterea lui Isus: este cea mai lunga noapte a anului. Apoi urca din nou la deal. Zilele devin din nou mai lungi, noptile mai scurte.

In multe culturi europene, mijlocul ierni a fost sarbatorit festiv: de exemplu, in Imperiul Roman cu Saturnalia, un festival in onoarea zeului Saturn, si in Scandinavia la Julfest.

missgrey.ro

Simbolismul puternic pentru – nasterea luminii in mijlocul intunericului iernii – a fost exploatat de papii si imparatii romani atunci cand au declarat crestinismul religia de stat in secolul al 4-lea.

In locul nasterii zeului soarelui Mithras pe 25 decembrie, Roma a sarbatorit nasterea lui Isus – care a spus despre sine: “Eu sunt lumina lumii”.

Reinterpretarea obiceiurilor pagane?

Deci ritualurile pagane au fost pur si simplu reinterpretate? Motivul teologic pentru alegerea datei a fost diferit: Ziua de nastere a lui Isus a aparut din calculul “Buna Vestire a ingerului Gavriil catre Maria plus noua luni”.

25 martie este considerata data proclamarii si, prin urmare, a procrearii. Acest lucru are ca rezultat data de 25 decembrie ca data de nastere.

Aceasta data de Craciun construita arata, de asemenea, o intelegere schimbata a credintei: Initial, moartea si invierea lui Mesia la Paste au fost mult mai importante pentru crestini decat nasterea sa. Abia in secolul al 4-lea miracolul intruparii lui Hristos a capatat importanta.

In acelasi timp, venerarea Mariei ca Maica Domnului a devenit mai intensa. In secolele urmatoare, noul ritual si-a dezvoltat propriile forme si simboluri, astfel incat obiceiurile de Craciun de astazi au prea putin de-a face cu vechile culte de iarna.

Primul brad de Craciun

O ramura verde in mijlocul iernii: acesta era deja un semn de speranta si viata noua in Evul Mediu. Ramurile de vasc, brad sau tisa au fost atarnate pentru a sarbatori sezonul de Craciun – si, de asemenea, pentru a alunga spiritele rele.

In 1419, un pom de Craciun a fost mentionat pentru prima data. A stat, atarnat cu mere, nuci si turta dulce, in Spitalul Cu Duhul Sfant din Freiburg si i s-a permis sa fie golit de bunataturi in ziua de Anul Nou.

Majoritatea pomilor de Craciun au fost plasati in aer liber in Evul Mediu, similar cu maypolele – au fost numiti si “mayini de Craciun”.

Abia in jurul anului 1800 moda a inceput sa conste in aducerea unui pom de Craciun in sufragerie – in special in familiile protestante. Pentru catolici, patutul a fost cea mai importanta recuzita de Craciun.

Abia in secolul al 19-lea, stearina si parafina inlocuitoare au adus lumina lumanarilor si ochii copiilor stralucitori in fiecare gospodarie.

Iar acum exista brazi de craciun artificiali pentru a crea o varietate si mai mare de alegere, click aici pentru vedea varietatea de brazi de craiun artificiali

Sezonul Adventului – In asteptarea Craciunului

Chiar si obiceiurile populare de astazi ale sezonului advent nu sunt atat de vechi. Cununa de Advent exista abia din 1839: La acea vreme, educatorul din Hamburg Johann Hinrich Wichern a construit o coroana de lemn cu 23 de lumanari pentru a scurta asteptarea Craciunului pentru elevii sai din “Rauhen Haus”. In fiecare dimineata se aprindea o noua lumina.

Dumneavoastra stiati de originea acestor traditi? Acestea sunt doar cateva din traditiile de craciun dar nici macar pe acestea majoritatea oamenilor nu le stiu, insa acum dumneavoastra faceti parte din mica majoritate care le stie originea.