optimizare seo Braila
Share Button

In calitate de mame, dorim sa detinem mereu controlul asupra copilului nostru. De aceea trebuie sa ne asiguram ca cel mic beneficiaza de cele mai bune conditii de siguranta si de confort in timpul deplasarii cu autovehiculul. Prudenta trebuie sa faca parte din prioritatile familiei tale, de aceea un scaun de masina este indispensabil pentru siguranta copilului tau.

Scaunul de masina pentru copii – obligatia unui parinte responsabil si in acelasi timp o dispozitie legala

Ai luat deja un scaun auto copii ori intentionezi sa faci asta? Daca da, inseamna ca ai constientizat riscurile la care iti expui copilul atunci cand calatoresti cu masina. Din fericire, si legislatia a adoptat masuri de precautie si legi din ce in ce mai severe pentru a reduce cat mai mult posibilitatea ca un copil sa fie accidentat in urma unui eveniment rutier nedorit.

In acest sens, poti transporta cu masina un copil cu inaltime pana la 135 cm doar daca dispui de un scaun pentru copii. Desigur, acesta trebuie sa fie fixat pe bancheta din spate a masinii, exceptie facand taxiurile si mijloacele de transport in comun. Pentru copiii cu varsta de pana la 3 ani, masurile sunt mai stricte si pe buna dreptate. Acestia trebuie sa fie supravegheati in permanenta de un adult, in caz contrar se impune sanctionarea cu amenda. Mai exista si acele situatii rare care impun ca scaunul auto sa fie fixat in fata, langa sofer. De regula acei copii sunt grav bolnavi si au nevoie de supraveghere permanenta.

Daca pana acum credeai ca toate scaunele auto sunt identice, ei bine, afla ca acestea difera in functie de greutatea copilului. De aceea trebuie sa tratezi problema cu multa seriozitate, pentru ca la mijloc este vorba despre siguranta copilului in masina. Din fericire piata este generoasa si reuseste sa satisfaca si pretentiile celor mai exigenti utilizatori, la preturi modice.

In cazul copiilor nou-nascuti, se folosesc doar scoicele auto care se fixeaza in 3 sau 5 puncte. Pozitionarea scaunului se face doar cu spatele la sensul de mers al masinii, astfel incat se sporeste gradul de siguranta al copilului, in cazul unul accident rutier. Aceasta categorie mai este denumita si grupa 0+.

Copiii care cantaresc mai mult de 13 kg si nu depasesc 135 cm inaltime trebuie transportati intr-un scaun auto securizat prin prindere in centurile scaunului auto. Acesta trebuie sa dispuna de un sistem de fixare in 3-5 puncte sau sistem ISOFIX. Cel din urma se considera a oferi un nivel de siguranta mai sporit. Unele masini sunt concepute inca din fabrica cu un astfel de sistem.

Clasificarea scaunelor auto se face in mai multe categorii specifice. Astfel, copiii cu greutatea curpinsa intre 9 si 18 kg se incadreaza in grupa 1, cei cu greutatea intre 15 si 25 kg fac parte din grupa 2. Grupa 3 este destinata copiilor care cantaresc intre 22 si 36 kg si este mai flexibila, parintii putand opta intre scaunele fara spatar, fixe sau mobile.

Trebuie sa fii foarte atent atunci pleci la cumparaturi. Inainte de a achizitiona scaunul asigura-te ca este omologat conform normelor europene aflate in vigoare. In acest sens, verifica eticheta aplicata pe el, care trebuie sa fie portocalie si sa apara ECE R 44/04 sau R 44/04. Este mai indicat sa faci o investitie sigura, decat sa mergi pe varianta scaunelor la mana a doua.

Mecanismele de prindere au suferit modificari de-a lungul vremii, in sensul bun al cuvantului. Producatorii au inteles ca trebuie sa le eficientizeze astfel incat cei mici sa poata calatori fara probleme, chiar si pe distante mari. De aceea trebuie sa te interesezi care este modelul potrivit pentru masina ta, sa analizezi gama si sa il alegi pe cel care iti place. Desigur ca trebuie sa ai in vedere si usurinta de a-l utiliza si de montare/demontare in masina.

Babytrend.ro vine in ajutorul viitoarelor mamici prin oferte atragatoare. Daca esti in cautarea unui scaun auto care sa respecte standardele de siguranta si care ofera tot confortul necesar, arunca o privire la aceste articole si alege-l pe cel ideal pentru bebelusului tau.