Share Button

Stim cu totii cat de importanta este o masina la casa omului. Cei care detin un autoturism si au permis de conducere valabil, se pot duce oricand si oriunde doresc, atat timp cat masina se afla in stare buna de functionare, si cat au combustibil, fireste.

Persoanele care inca nu detin un autoturism dar intentioneaza sa isi cumpere unul, trebuie sa stie ca vor avea de suportat unele costuri in fiecare an, printre care polita de asigurare RCA (aceasta este obligatorie).

Vor fi nevoiti sa plateasca impozitul anual dupa masina, taxa de drum (rovigneta), dar si ITP-ul masinii (odata la un an sau la doi ani, in functie de vechimea masinii). Despre ITP, despre importanta acestuia si ce presupune, vom discuta in continuarea acestui articol. Deci, daca intentionati sa cumparati un autoturism in viitorul apropiat, este recomandat sa cititi pana la final.

Ce este asadar ITP-ul masinii?

missgrey.ro

ITP este o prescurtare care provine de la Inspectia Tehnica Periodica a masinii. In cazul in care nu stiati, din punct de vedere al legislatiei, dar si din punct de vedere al securitatii in trafic, aceasta este cea mai importanta verificare a unui autovehicul.

Pentru cei care se gandesc sa fenteze ITP-ul, vestile nu sunt bune. Cei care vor fi prinsi asupra faptului, vor avea de suportat amenzi cuprinste intre 900 de lei si 2000 de lei. Aceasta verificare este obligatorie odata la doi ani de zile in ceea ce priveste masinile mai noi, si odata la un an de zile, in ceea ce priveste masinile mai vechi.

In conformitate cu conditiile de siguranta, Inspectia Tehnica Periodica trebuie sa respecte urmatoarele reguli astfel:

  1. functionarea optima a sistemelor de iluminare ale vehiculului (pozitie, faza scurta, faza lunga, avarii, semnalizare, proiectoare ceata; atat fata cat si spate).
  2. tren de rulare in conditii optime (sistem de directie, anvelope, sistem de franare, articulatii).
  3. suprafete neavariate/neobstructionate (parbrizul trebuie sa fie in stare impecabila, caroseria nu trebuie sa fie avariata sau ruginita, foliile de pe luneta si geamurile din spate trebuie sa fie omologate).
  4. verificarea noxelor auto emise de catre masini.
  5. verificarea seriei caroseriei si a seriei motorului.

Efectuarea si trecerea cu bine a acestor verificari, ii confera masinii dreptul pentru urmatorul an sau urmatorii ani, de a circula pe drumurile publice ale tarii noastre.

In cazul in care insa soferii au ITP-ul expirat si nu s-au prezentat cu masina intr-o statie ITP Cluj Napoca inainte de a iesi in trafic, daca vor fi depistati de catre echipajele de politie, vor fi amendati cu o suma de bani cuprinsa intre 900 de lei si 2000 de lei dupa cum am mentionat deja.

Vestile proaste insa nu se opresc aici, pentru ca acestora le va fi retinut talonul masinii (talonul este Certificatul de Inmatriculare al Masinii).

Ce este si mai neplacut, in aceste conditii, soferii respectivi vor fi nevoiti sa isi duca masina la Registrul Auto Roman, pentru verificare. Doar in cazul in care masina va trece de proba verificarii la RAR (Registrul Auto Roman), vor putea sa isi recupereze talonul masinii.

Luand in considerare acest aspect, soferii ar trebui sa verifice valabilitatea ITP-ului. Pot face acest lucru uitandu-se in Certificatul de Inmatriculare al masinii (uitandu-se in talon), sau se pot uita de-asemenea online, pe site-ul RAR (site-ul Registrului Auto Roman).

optimizare seo Braila

Asadar, Inspectia Tehnica Periodica reprezinta o necesitate pentru fiecare masina, dat fiind faptul ca pentru masinile mai vechi se face in fiecare an. De aceea, pentru a nu avea surprize neplacute si pentru a nu plati amenzi uriase, este necesar sa va asigurati ca masina are ITP-ul valabil inainte de a iesi in trafic.