optimizare seo Braila
Share Button

Dacă îți imaginezi că tăierea pomilor sin gradina ta este una dintre artele întunecate ale grădinăritului, atunci nu ești singur. Mulți grădinari simt același lucru despre asta. Deși este adevărat că tăierea poate fi un subiect complicat, în cele mai multe cazuri este foarte simpla.

Chiar și atunci când sunt necesare puține cunoștințe și abilități, nu este o activitate de care să ne fie frică. Odată ce știi cum, vei găsi tăierea plăcută, satisfăcătoare, chiar relaxanta. Problema este să știi când să te oprești!

Orice ai face, sa nu devii ceea ce eu numesc un „chopper”. Aceștia sunt oameni care tund fără discernământ, fără să țină cont de impactul pe care îl au asupra unei plante. “Tocătorii” sunt adesea motivați de dorința de a reduce lucrurile pentru a recâștiga controlul asupra unei plante sau grădini care a fost lăsată în voia ei pentru prea mult timp. Chiar dacă curățați o parcelă abandonată sau un tufiș supraîncărcat, există modalități de a face acest lucru care sunt mai bune pentru dvs. și pentru orice plantă pe care doriți să o salvați.

În habitatele lor naturale, plantele sunt rar tăiate, cu excepția cazului în care sunt supuse acțiunilor vremii extreme, focului sau animalelor salbatice. Cu toate acestea, majoritatea plantelor dintr-un mediu de grădină vor beneficia de un fel de tăiere în anumite momente ale ciclului lor de viață.

Fiecare tip de plantă are nevoie de tăiere ușor diferită, așa că asigurați-vă că știți ce tăiați înainte de a începe. Dacă aveți îndoieli, mai bine lasati o persoana calificata.

Verificați dacă aveți instrumentele potrivite de tăiere și asigurați-vă că sunt curate și ascuțite înainte de a începe – o pereche bună de foarfeci va fi cea mai buna prietena a ta.

Bucurați-vă de procesul de tăiere – ar trebui să fie satisfăcător pentru dvs. și transformator pentru plantă.

Udați și hrăniți plantele după tăiere, mai ales dacă ați îndepărtat multe crengi.

Pentru a îmbunătăți sănătatea și vitalitatea plantelor noastre – multe plante au tendința de a deveni prea înalte și neîngrijite dacă li se lasă crengile să crească nestingherite.

Pe măsură ce devin mai înalți și mai în vârstă, încep să crească și mai încet. La rândul său, producția de flori și fructe ar putea scădea – vedem că acest lucru se întâmplă în livezile de meri și viile vechi, de exemplu.

Plantele răspund în general la tăiere producând o nouă creștere viguroasă, flori mai strălucitoare, frunze mai mari și fructe și semințe mai abundente: tăierea le oferă în mod eficient o nouă viață.

Tăierea dură, de exemplu tăierea unui arbust la câțiva centimetri deasupra solului, va produce adesea o regenerare viguroasă, rezultând uneori o plantă mai mare decât a fost inainte de interventia dumneavoastra.

Alunul și buddleja sunt două plante care răspund deosebit de bine la tăierea dură obișnuită.

Tăierea adecvată va menține o plantă mai fericită și mai sănătoasă decât ar fi dacă ar fi lăsată nesupravegheată și îi poate prelungi viața.

Pentru a crea o formă plăcută plantei – o mare cantitate de tăiere este efectuată doar din motive cosmetice. Topiarele, bonsaiul, gardurile vii, trandafirii standard, pomii fructiferi și teiul pliat sunt toate tăiate și coafate pentru a crea forme îngrijite, interesante sau arhitecturale.

Ele vor reveni rapid la forme mai sălbatice dacă sunt lăsate neîngrijite pentru o perioadă de timp. Oamenii au tăiat din punct de vedere estetic plantele de secole, folosind adesea acest lucru ca o demonstrație a stăpânirii lor asupra naturii. Nu vă înșelați, natura va triumfa întotdeauna.

Dacă tundeți pentru frumusețe, fiți pregătit să păstrați ea atâta timp cât doriți ca planta să rămână în formă. De asemenea, merită remarcat faptul că multe plante, arțarii japonezi și coniferele, de exemplu, produc cele mai frumoase forme fără nicio intervenție serioasă. Uneori este mai bine să le lăsați în pace.

Pentru a menține plantele în limite de crestere sau pentru a le influența direcția de creștere – cel mai bun sfat este să alegeți plante care să nu depășească spațiul care le-a fost alocat. Deși Nu există un grădinar în viață care să nu fi plantat ceva care a crescut prea mare sau să fi moștenit o grădină în care proprietarii anteriori nu au luat în considerare dimensiunea finală a plantelor lor.

O mare parte din tăierea pe care o întreprindem în grădinile noastre este pentru a menține plantele sub control.

În practică, o tăiere bună va aborda două sau trei dintre aceste scopuri deodată. De exemplu, tunderea unei tufe tinere de lavandă la 20/25 cm deasupra solului după înflorire va împiedica în primul rând planta să devină înaltă și lemnoasă.

Tufele înalte, lemnoase de lavandă pot fi inestetice, vulnerabile la daunele vântului și greu de tăiat la o dată ulterioară. Un tufiș bine tuns va arăta mai îngrijit, va trăi mai mult și va produce frunziș și flori mai puternice an de an. Tăierea bună vă va economisi bani, deoarece puteți întineri o plantă în loc să o înlocuiți.

La finalul acestui articol va recomandam ca resturile ramase in urma tunderii plantelor din gradina dumneavoastra sa le refolositi, fie pentru crearea de mulci si intinderea lui pe alei in gradina sau ornamental la baza copacilor, fie sa le folositi pentru aprinderea focului in soba, cuptor sau gratar. Pentru a putea transorma ramurile taiate in mulci aveti nevoie de un tocator de crengi si tulpini 5CP HOBBY. Succes!