Share Button

Insecticidele sunt acele substante toxice care sunt folosite cu scopul de a ucide insectele daunatoare. Puteti cumpara incepand de la Insecticid Novadim Progress, si continuand cu multe alte insecticide, in functie de necesitati si preferinte, pentru ca la Farm Bee puteti gasi o gama variata de insecticide.

Dat fiind faptul ca exista atat de multe tipuri de insecticide, in urmatoarele randuri ale acestui articol, vom prezenta cateva dintre cele mai cunoscute si cele mai folosite tipuri de insecticide.

Organofosfati

Organofosfatii (OP) este termenul care include toate insecticidele care contin fosfor. Alte denumiri folosite, dar care nu mai sunt in voga, sunt fosfatii organici, insecticidele cu fosfor, rudele gazelor nervoase si esterii acidului fosforic. Toti organofosfatii sunt obtinuti dintr-unul dintre acizii fosforului si ca o clasa sunt in general cei mai toxici dintre toate pesticidele pentru vertebrate.

Din cauza asemanarii structurilor chimice OP cu „gazele nervoase”, modurile lor de actiune sunt de asemenea similare. Calitatile insecticide au fost observate pentru prima data in Germania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in studiul gazelor nervoase OP extrem de toxice sarin , soman si tabun. Initial, descoperirea a fost facuta in cautarea unor inlocuitori pentru nicotina, care a fost intens utilizata ca insecticid, dar in scurt timp in Germania.

OP-urile au doua caracteristici distinctive: sunt in general mai toxice pentru vertebrate decat alte clase de insecticide si majoritatea sunt instabile din punct de vedere chimic sau non-persistente. Aceasta caracteristica din urma le-a adus in folosinta agricola ca inlocuitori ai organocorinelor persistente . Din cauza toxicitatii relativ ridicate a OP, EPA, in conformitate cu prevederile Legii privind protectia calitatii produselor alimentare (1996), a intreprins o reevaluare extensiva a intregii clase incepand la sfarsitul anilor ’90. Multe OP-uri au fost anulate in mod voluntar, iar altele au pierdut utilizarile.

Mod de actiune

optimizare seo Braila

OP-urile functioneaza prin inhibarea anumitor enzime importante ale sistemului nervos, respectiv colinesteraza (ChE). Se spune ca enzima este fosforilata atunci cand devine atasata la partea fosforica a insecticidului, o legatura care este ireversibila. Aceasta inhibitie are ca rezultat acumularea de acetilcolina (ACh) la jonctiunile neuronului / neuronului si neuronului / muschiului (neuromuscular) sau a sinapselor, provocand o strangere rapida a muschilor voluntari si, in final, paralizia.

Clasificare

Toate OP-urile sunt esteri de fosfor cu combinatii variate de oxigen, carbon, sulf si azot atasate, rezultand in sase subclase diferite: fosfati, fosfotati, fosforotioati, fosforoditiati, fosforotiolati si fosforamidati. Aceste subclase sunt usor de identificat prin denumirile lor chimice. OP-urile sunt impartite in general in trei grupe – derivati alifatici, fenilici si heterociclici.

Compusi alifatici

OP-urile alifatice au structura asemanatoare lantului de carbon. Primul OP adus in agricultura, TEPP (1946) a apartinut acestui grup.

Derivati de fenil

OP-urile fenilice contin un inel fenil cu unul dintre hidrogenii inelari deplasati prin atasare la fragmentul de fosfor si alti hidrogeni deplasati frecvent de Cl, NO2, CH3, CN sau S. OP-urile fenilice sunt in general mai stabile decat alifaticele, deci reziduurile au o durata mai lunga. Primul OP fenilic introdus in agricultura a fost parathion (etil parathion) in 1947.

Derivati heterociclici

Termenul heterociclic inseamna ca structurile inelare sunt compuse din atomi diferiti sau spre deosebire, de exemplu, oxigen, azot sau sulf. Primul acestui grup a fost introdus diazinon in 1952.

Organosulfuri

Aceste cateva materiale au o toxicitate foarte mica pentru insecte si sunt utilizate doar ca acaricide (miticide). Contin doua inele fenilice, asemanatoare cu DDT, cu sulf in locul carbonului ca atom central.

Carbamati

Insecticidele carbamate sunt derivati ai acidului carbamic (deoarece OP-urile sunt derivati ai acidului fosforic). Si la fel ca OP-urile, modul lor de actiune este acela de a inhiba enzima vitala colinesteraza (ChE).

Primul insecticid carbamat de succes, carbaryl (Sevin®), a fost introdus in 1956. Mai mult a fost utilizat in intreaga lume decat toate celelalte carbamati combinate. Doua calitati distincte l-au facut cel mai popular carbamat: toxicitatea sa orala si dermica foarte mica la mamifere si un spectru exceptional de larg de control al insectelor.

Mod de actiune al acestor insecticide

Carbamatii inhiba colinesteraza (CHE) asa cum fac OP-urile si se comporta aproape identic in sistemele biologice, dar cu doua diferente principale. Unii carbamati sunt inhibitori puternici ai aliesterazei (diverse estereze alifatice ale caror functii exacte nu sunt cunoscute), iar selectivitatea lor este uneori mai accentuata fata de ChE de diferite specii. In al doilea rand, inhibarea ChE de catre carbamati este reversibila.

missgrey.ro

Cand ChE este inhibat de un carbamat, se spune ca este carbamilat, ca atunci cand o OP are ca rezultat enzima fosforilata. La insecte, efectele OPs si carbamati sunt in primul rand cele ale otravirii sistemului nervos central, deoarece jonctiunea neuromusculara a insectelor nu este colinergica, ca la mamifere. Singurele sinapse colinergice cunoscute la insecte sunt in sistemul nervos central. (Se considera ca emitatorul de jonctiuni neuromusculare chimice la insecte este acid glutamic.