Share Button

Un lucru este clar: Ia sau camasa romaneasca dupa cum mai este cunoscuta aceasta piesa vestimentara, este foarte populara in toate colturile lumii in clipa de fata, iar drept dovada avem imaginile cu vedetele de la Hollywood sau cu cele mai apreciate cantarete ale momentului, care poarta ie nationala. Putem aminti aici nume cunoscute precum Adele, Demi Lovato, Nicole Kidman, Sharon Stone, Halle Berry plus multe alte vedete care au purtat ia nationala romaneasca.

Ia nationala romaneasca a starnit interesul marilor creatori de moda din strainatate, care au inclus in colectiile lor aceasta piesa vestimentara, uimiti cel mai probabil de frumusetea broderiei intalnita pe o ie barbateasca Iiana sau pe o ie pentru femei.

Cert este ca broderia este omniprezenta in Romania. Poate fi gasita pe curele si fuste, pe sorturi, pe jachete si palarii. Pentru cei care sunt capabili sa o interpreteze, aceasta dezvaluie foarte mult despre statutul si originea persoanei care o poarta.

Anumite locatii se caracterizeaza prin modele multicolore sau in doua culori, in timp ce altele sunt limitate la o singura culoare, precum Sibiu, unde broderia este intotdeauna neagra pe un fundal alb (Tom Ford s-a inspirat din aceste rafinate motive alb-negru pentru colectia sa din 2012).

missgrey.ro

In lenjerie subtire (acum bumbac) bogat brodata in nord, adesea in matase si mai putin decorata in sud, bluza de duminica isi expune ornamentele unde este mai putin usor sa le strici – partea inferioara a umerilor, manecile exterioare, pieptul.

Culorile pot dezvalui uneori varsta purtatorului: o fata sau o femeie tanara vor aduce mai usor culori stralucitoare precum rosu, albastru sau galben, in timp ce o doamna mai matura va prefera negrul, maro, verdele inchis sau violet. De asemenea, originea poate fi dedusa: intr-o regiune bogata in cai navigabile exista adesea o predominanta de albastru si argint.

Ce culori are ia romaneasca?

optimizare seo Braila

De asemenea, desenele care se regasesc pe aceste piese vestimentare traditionale sunt dezvaluite: in satele de vie veti gasi frunze si frunze de vita de vie, uneori si buchete de struguri; in satele pescaresti pestele va fi stapan. Liniile verticale dezvaluie vointa de a urma calea corecta si de a-ti imbunatati existenta, cercurile sunt simbolul soarelui fara de care nu ar putea exista viata. In zonele montane se pot observa conuri de pin si ramuri de brad, in timp ce in campie preferinta se indreapta spre trandafiri, lalele si irisuri.

Mai putin figurata si mai stilizata decat cele ale vecinilor din nord (maghiari, ucraineni, polonezi) broderia romaneasca nu doar impodobeste hainele, ci si textilele pentru locuinta, in special hainele lungi si inguste care se vad imbracate in jurul obiecte de cult si vase care decoreaza peretii.

Desi, permitandu-i sa acceseze pietele internationale, globalizarea gustului a afectat si poporul roman, iar acest lucru inca reuseste sa combine mobilierul suedez cu obiectele traditionale ale patriei sale. In orice colt al globului, casa unui roman este recunoscuta de o icoana inconjurata de o carpa, un covor, o perna, o farfurie cu un decor inconfundabil. De asemenea, mai mult ca sigur, orice roman care se respecta cu sine pastreaza religios cel putin o bluza decorata cu precizie din broderia magnifica a tarii sale in dulap.

Asadar, acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le aveti la cunostinta despre ia romaneasca, atat despre culorile acesteia, cat si despre semnificatii sau despre persoanele cunoscute care au ales in anumite situatii sa poarte aceasta piesa vestimentara.