Share Button

Problemele ce tin de transmisie si directia de mers sunt printre principalele responsabile de producerea de accidente pe drumurile publice. Astfel, dupa cele de franare sau simpla neatentie la volan, transmisia si directia sunt responsabile de buna conduita a masinii in mers, problemele la acest sistem fiind de natura sa creeze grave prejudicii materiale si umane.

Una dintre componentele ce tin de buna functionare a masinii este planetara. Aceasta reprezinta practic bratul de legatura intre cutia de viteze si roata masinii, asigurand transmiterea energiei cinetice dezvoltate de motor. Cu o constructie relativ simpla, planetara este, asadar, o componenta esentiala a autoturismului, defectiunile acesteia conducand la un comportament nedorit in trafic.

Parti componente ale planetarei

Din punct de vedere al constructiei, planetara nu este o piesa auto atat de complicata. In fond, vorbim despre un ansamblu auto, ce functioneaza in mare parte mecanic. Acesta este compus in fond dintr-un ax central, prin intermediul caruia se transmite miscarea de rotatie catre roata masinii. Fiind in stransa legatura cu cutia de viteze a masinii, aceasta asigura si viteza de rulare a autoturismului nostru.

Dincolo de aceasta, axul metalic ce sta la baza constructiei planetarei este completat de un cap de planetara, ce este protejat de un burduf metalic. Intre ax si capul planetarei mai avem in componenta o asa-numita cruce tripoda, in fond o articulatie ce permite rotatia si miscarea planetarei, asemenea unei articulatii umane.

In ceea ce priveste defectele la nivelul planetarei, acestea sunt constatate de obicei de atelierele de reparatii specializate. Sunt insa cateva simptome pe care le puteti observa si voi. In primul rand, trebuie sa fim atenti la azgomotele repetate pe care le auzim la nivelul rotii, de genul trancaniturilor si scartaiturilor insistente.

Acestea vor conduce la o deplasare greoaie a masinii, iar in timp, chiar la defectiuni grave. De asemenea, pot interveni defectiuni la nivelul tripodelor, care sunt construite pe baza de rulmenti. Iar colmatarea acestora si lipsa unei lubrifieri adecvate pot conduce, de asemenea, la sincope in functionare si defectiuni.

Nu in ultimul rand, o atentie deosebita trebuie acordata burdufului de planetara. Acesta este confectionat din cauciuc si are rol de protectie pentru capul planetarei. In cazul in care apar fisuri sau rupturi la nivelul burdufului, atunci problemele nu vor intarzia sa apara. In primul rand, ruperea burdufului va conduce la deteriorarea si uscarea vaselinei de pe componente.

missgrey.ro

Acest lucru va conduce, la randul sau, la aparitia ruginei, frecarii intense si functionarii neuniforme a planetarei. Ca defect major, se poate ajunge la ruperea planetarei, ceea ce poate pune in pericol autoturismul si pe ocupantii sai.