optimizare seo Braila
Share Button

Sudarea cu arc electric este una dintre cele mai durabile si etanse modalitati de imbinare a pieselor metalice. Aceasta metoda a fost utilizata in mod activ de mai bine de o suta de ani.

Consta in topirea marginilor elementelor de sudat si umplerea golurilor dintre ele cu metalul lichid al electrodului de sudare sub actiunea unui curent electric. Initial, in acest scop au fost folosite transformatoare de putere voluminoase, reducand tensiunea retelei la 50-60 volti necesari.

Principiul de functionare al invertorului de sudura

Principala diferenta a unui invertor sudura Almaz ES001 este un lant mai complex de transformari pe care un curent electric alternativ standard il sufera la o frecventa de 50 Hz si o tensiune de 220 de volti inainte de a fi aplicat electrodului.

In primul rand, se indreapta si netezeste prin trecerea unui filtru special. Apoi tranzistoarele cu deschidere si inchidere rapida il transforma in curent alternativ cu o frecventa de oscilatie care atinge zeci de kHz. Abia dupa aceasta etapa curentul este transformat in 100-200A necesari cu o tensiune de 50-60V pentru sudare.

missgrey.ro

Functioneaza la iesirea redresorului de inalta frecventa, asigurand fluxul de curent continuu necesar pentru suduri de cea mai inalta calitate.

Controlul si reglarea valorilor de iesire ale parametrilor de functionare ai invertorului de sudura sunt efectuate de o unitate de control a tranzistorului. Constituie caracteristicile optime ale curentului care circula prin electrod, necesare pentru toate tipurile si modurile de sudare.

Principala diferenta dintre un transformator de sudura si un invertor este conversia curentilor de joasa frecventa de catre un transformator de putere, care se realizeaza numai pe dispozitive mari. In acelasi timp, echipamentul de inalta frecventa al invertorului se caracterizeaza prin compactitatea sa si consum redus de material.

Avantajele invertoarelor

Comparatia invertoarelor de sudura cu dispozitivele de design alternativ demonstreaza avantajele incontestabile ale unor astfel de echipamente.

  • Greutatea redusa nu depaseste 10 kg, iar dimensiunile compacte ale majoritatii modelelor faciliteaza depozitarea si transportul acestora.
  • Fara pierderi de caldura. Cheltuielile pentru incalzire au avut un efect pozitiv asupra eficientei invertorului, care consuma de aproximativ 1,5 ori mai putina energie decat un transformator sau un redresor de sudare tipic.
  • Invertorul universal are o gama larga de caracteristici de iesire care iti permit sa selectezi moduri, inclusiv pentru sudarea otelului inoxidabil si a metalelor neferoase.
  • Chiar si modelele pentru casa si gradina nu necesita pauze lungi in lucrul la dispozitivul de racire.
  • Invertorul pentru sudare este echipat cu un sistem de control simplu, cu reglare lina a tuturor parametrilor necesari, care permite chiar si sudorilor incepatori sa realizeze suduri de inalta calitate.

Exista invertoare si dezavantaje, care sunt un pret relativ ridicat si cerinte stricte pentru depozitare si functionare. Sunt sensibile la praf, umiditate excesiva si temperaturi scazute.

Ce sa cauti cand cumperi un invertor

Alegerea unui invertor de sudare se bazeaza pe conditiile si modurile de sudare pe care trebuie sa le respecte. Mai intai, este determinat cu tensiunea de intrare. Majoritatea covarsitoare a dispozitivelor sunt proiectate pentru alimentare de 220 V, dar exista si modele conectate la reteaua de 380 V.