Share Button

Dacă ați fost la medicul dentist pentru un control și un detartraj în ultimul an, vă puteţi felicita. Nu toată lumea iubește dentistul, dar cercetările arată că persoanele care vizitează stomatologul cel puțin o dată pe an pentru îngrijiri preventive sunt mai fericite cu zâmbetul lor.

Cei care vizitează stomatologul în mod regulat au, de asemenea, mai puține șanse să aibă nevoie de o plombă sau să le fie îndepărtat un dinte.

Aşadar, cât de des trebuie să mergem la dentist? Majoritatea dintre noi putem scăpa cu o vizită anuală, dar unele persoane cu risc mai mare de probleme dentare ar trebui să o facă mai des.

De ce trebuie să-mi curăț dinții?

Curățarea profesională a dinților îndepărtează placa, acumularea moale gălbuie, și tartrul (placa întărită), ceea ce nu putem face acasă. Aceste acumulări sunt alcătuite din miliarde de diferite tipuri de bacterii care trăiesc și se reproduc în gura noastră hrănindu-se cu alimentele pe care le consumăm.

Majoritatea bacteriilor trăiesc în corpul nostru fără a provoca prea multe probleme. Dar anumite bacterii din placa dentară, atunci când se înmulţesc, pot duce la apariția cariilor sau a bolilor gingivale.

Detartrajul vă va reduce șansele de a avea afecțiuni ale dinţilor sau ale gingiilor, reducând semnificativ cantitatea de placă și tartru din gură.

Aşadar, cât de des?

Răspunsul corect este: „Depinde”.

Majoritatea sistemelor private de asigurări de sănătate acoperă un control stomatologic și un detartraj o dată la șase luni. Dar nu există dovezi clare, mai ales în cazul persoanelor sănătoase, care sunt mai puțin predispuse la probleme ale dinţilor sau gingiilor.

Cu toate acestea, unii oameni prezintă un risc mai mare de a avea carii sau boli ale gingiilor – iar această categorie ar trebui să-și curățe dinții mai des.

Recomandări

Știm că anumiți factori de sănătate și stil de viață pot influenţa riscul unei persoane de a dezvolta carii. Iată câteva întrebări pe care vi le puteţi pune pentru a înțelege dacă aveţi un risc mai mare:

  • apa pe care o beţi sau pasta de dinți pe care o folosiţi nu conţine fluor?
  • mâncaţi multe gustări, inclusiv dulciuri?
  • nu sunteţi obişnuişi să utilizaţi aţa dentară?
  • vă periaţi dinții mai puțin de două ori pe zi?
  • vizitați medicul stomatolog mai degrabă când aveţi dureri de dinți?
  • aveți nevoie de noi plombe de fiecare dată când vizitați medicul dentist?
  • trebuie să purtați un aparat în gură, cum ar fi o proteză sau aparat dentar?
  • suferiți de o afecțiune cronică pe termen lung, cum ar fi diabetul?
  • suferiți de gură uscată?

Dacă ați răspuns „da” la majoritatea acestor întrebări, va trebui să vă adresați medicului dentist cel puțin o dată la șase luni, dacă nu mai des.

Pe lângă eliminarea plăcii și tartrului încărcat de bacterii, persoanele predispuse la carii beneficiază de tratamentul cu fluor după detartraj.

Dovezile arată că tratamentul profesional cu fluor la fiecare șase luni poate reduce cu până la 30% riscul de a dezvolta carii, de a avea nevoie de plombe sau de îndepărtarea dinților.

optimizare seo Braila

Aşadar, nu aşteptaţi apariţia cariilor sau a durerii pentru a face o vizită la stomatolog. Faceţi-vă o programare la Cabinet stomatologic DentPlus pentru un control preventiv, detartraj şi depistarea timpurie a eventualelor probleme.