missgrey.ro
Share Button

Tamaia, cunoscuta si sub numele de olibanum, este obtinuta din rasina copacului Boswellia. Creste de obicei in regiunile muntoase uscate, din India, Africa si Orientul Mijlociu. Tamaia are un miros lemnos, picant si poate fi inhalata, absorbita prin piele, turnata intr-un ceai sau luata ca supliment. Pentru mai multe informatii despre posibilele utilizati ale acestui produs, accesati Rasina cu rol antiinflamator: extractul de tamaie.

Folosit in medicina ayurvedica de sute de ani, tamaia pare sa ofere anumite beneficii pentru sanatate, de la ameliorarea artritei si digestiei, pana la ameliorarea astmului si o mai buna sanatate orala. Poate chiar ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer.

Tamaia reduce simptomele artritei

Tamaia are efecte antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamatiilor articulare cauzate de osteoartrita si artrita reumatoida. Cercetatorii considera ca tamaia poate preveni eliberarea de leucotriene, care sunt compusi care pot provoca inflamatii.

Terpenele si acizii boswellici par sa fie cei mai puternici compusi antiinflamatori din tamaie.

Studiile efectuate pe animale observa ca acizii boswellici pot fi la fel de eficienti ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – cu mai putine efecte secundare negative.

La om, extractele de tamaie pot ajuta la reducerea simptomelor de artroza si artrita reumatoida.

Poate imbunatati functia intestinelor

Proprietatile antiinflamatoare ale extractului de tamaie  pot ajuta de asemenea la buna functionare a intestinului. Aceasta rasina pare deosebit de eficienta pentru reducerea simptomelor bolii Crohn si a colitei ulcerative, doua boli inflamatorii intestinale.

Amelioreaza astmul

Medicina traditionala a folosit tamaia pentru a trata bronsita si astmul timp de secole. Cercetarile sugereaza ca compusii sai pot impiedica producerea de leucotriene, care fac ca muschii bronsici sa se contracte in astm.

Mentine sanatatea orala

Extractele de tamaie pot ajuta la prevenirea respiratiei urat mirositoare, a durerilor de dinti, a cariilor si a afectiunilor bucale. Acizii boswellici pe care ii contin aceste extracte au proprietati antibacteriene puternice, care pot ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor orale.

Extractul de tamaie poate combate cancerul

Extractul de tamaie poate ajuta si la combaterea anumitor tipuri de cancer. Acizii boswellici pe care ii contine ar putea preveni raspandirea celulelor canceroase. Studiile de laborator au constatat ca acizii boswellici pot preveni, de asemenea, formarea ADN-ului in celulele canceroase, ceea ce ar putea ajuta la limitarea raspandirii cancerului.

Mai mult, unele cercetari efectuate in laborator arata ca uleiul de tamaie ar putea fi capabil sa distinga celulele canceroase de cele normale, ucigandu-le doar pe cele canceroase.

Pana in prezent, studiile realizate in laborator sugereaza ca extractul de tamaie poate lupta impotriva cancerului la san, prostata, pancreatic, de piele si de colon.

Deoarece tamaia poate fi consumata intr-o varietate de moduri, doza sa optima nu este fixa. Recomandarile curente de dozare se bazeaza pe dozele utilizate in studiile stiintifice.

Majoritatea studiilor folosesc suplimente sub forma de tablete. Dozele urmatoare au fost raportate ca fiind cele mai eficiente:

  • Astm: 300–400 mg, de trei ori pe zi
  • Boala Crohn: 1.200 mg, de trei ori pe zi
  • Osteoartrita: 200 mg, de trei ori pe zi
  • Artrita reumatoida: 200-400 mg, de trei ori pe zi
  • Colita ulcerativa: 350–400 mg, de trei ori pe zi
  • Gingivita: 100-200 mg, de trei ori pe zi
optimizare seo Braila

In afara de comprimate, studiile au folosit, de asemenea, guma de mestecat – pentru gingivita – si creme – pentru artrita sau uleiuri esentiale.