optimizare seo Braila
Share Button

Multi dintre noi iubim cafeaua, fara a stii ca bobul acela maroniu nu este altceva decat samburele unui fruct numit cireasa de cafea. Acum, desigur, ne intrebam ce gust are o cireasa de cafea.

Ciresele de cafea nu au gust de cafea

Aromele cafelei, asa cum o stim, se dezvolta numai prin prajirea boabelor de cafea. Asa ca nu trebuie sa te mire ca fructele de cafea, sau ciresele de cafea, nu au acest gust. Cu toate acestea, diferite soiuri de cafea si, desigur, ciresele acestora, au arome diferite. In plus, zona de cultivare, clima si metodele de cultivare si recoltare duc la diferente mari de aroma.

Boabele de cafea

Boabele de cafea reprezinta 20% din greutatea unei cirese de cafea coapta. Restul sunt piele, pulpa, mucilagiu si apa. Se spune ca notele de gust ale cireselor de cafea pot prezice aroma cafelei prajite. Daca totul decurge corespunzator, ciresele mai dulci si mai fructoase, vor duce la note zaharoase in cafea.

Marturitatea cireselor de cafea

Cand este culeasa, maturitatea cireselor de cafea joaca un rol major in calitatea cafelei, adica a produsului final. De asemenea, cantitatea de mucilagiu – substanta lipicioasa din jurul boabelor de cafea – si cantitatea de zaharuri si substante uscate din cirese au si ele efect asupra aromei din cana.

Poate ai auzit de masurarea brixului – acesta este continutul de zahar al unei solutii apoase, ceea ce se reflecta la cantitatea de zahar din ceasca de cafea. Desigur, cantitatea de zahar din cireasa afecteaza si gustul ciresei.

Gustul cireselor si aroma cafelei

In functie de soi, parfumul florilor de cafea si gustul cireselor variaza mult. Pentru un novice, aceste arome si gusturi sunt greu de diferentiat, dar producatorii de cafea experimentati pot spune chiar si varietatea cafelei care va fi obtinuta gustand cireasa

Daca vrei sa afli in ce masura pulpa ciresei afecteaza gustul canii de cafea, trebuie sa alegi metoda potrivita de procesare.

Simplificand lucrurile, cu cat mai multa pulpa de cireasa ramane pe bob in timpul uscarii, cu atat aroma cafelei va fi mai fructata si mai dulce. In cadrul prelucrarii naturale, ciresele se usuca intregi inainte de a fi indepartata pielea si pulpa. Cu metoda honey, se pastreaza o parte din pulpa si mucilagii pe bob, iar zaharurile dezvolta o aroma dulce asemanatoare mierii.

Ciresele de cafea coapte

De obicei, cand sunt coapte, ciresele de cafea se inrosesc, dar exista si soiuri de cirese portocalii, galbene sau roz. Daca nu ai avut sansa sa gusti niciodata o cireasa de cafea proaspata si coapta, te poti apropia de aroma ei savurand o ceasca de ceai de cascara care se obtine din pulpa de cafea uscata.

Gustul ciresei de cafea se apropie de cel de mango sau iasomie. Si, cel mai important, este dulce ca mierea.

Acum, cand vei savura o cana de cafea delicioasa, cum este si Garibaldi Espresso Bar cafea boabe 1 kg, cu siguranta te vei intreba cum arata cireasa din care provin acele boabe si ce gust are.