Share Button

Daca ai un pc vechi care nu mai functioneaza, nu inseamna ca trebuie sa-l lasi asa. Il poti repara pentru a-l face sa functioneze din nou, ii poti face diferite upgrade-uri si il poti refolosi sau il poti vinde. Cauti magazin calculatoare refurbished in Bucuresti? Intra pe DiablosComputer.ro.

Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a-ti reconditiona pc-ul:

1.    Examineaza-l cu atentie: Da! Pur si simplu uita-te la el. Priveste-l din toate unghiurile si verifica urmatoarele aspecte: Exista stricaciuni vizibile la nivelul carcasei?

Exista ventilatoare pe o anumita parte a carcasei? Mai functioneaza? In partea din spate, ce fel de porturi are pc-ul respectiv? Sunt toate pe placa de baza sau exista anumite device-uri de expansiune? Pe partea din fata: exista si acolo porturi, ca de exemplu unele usb? Mai functioneaza? Etc.

missgrey.ro

2.    Incearca sa-l aprinzi: gaseste un cablu de alimentare despre care stii ca nu este defect, conecteaza-l la computer si la priza si porneste computerul. Observa comportamentul acestuia.

Daca nu se aprinde deloc, ceva nu este in regula la interior si cel mai probabil sursa de alimentare nu mai functioneaza. Daca se aprinde dar auzi anumite bip-uri, problema poate fi de la placa de baza sau de la memorii.

Daca pc-ul se aprinde, atunci este posibil sa nu aiba o problema hardware, dar nu neaparat.

3.    Scoate cablul de alimentare si desfa carcasa. Chiar daca nu ai gasit nici o problema la pasul 1 si 2, deschide carcasa. O data deschisa, trebuie sa faci cateva lucruri: daca pc-ul nu s-a aprins, uita-te la conectorii de power (putere) de pe placa de baza.

Daca nu sunt conectati cum trebuie, de aici este problema. Daca sunt conectati, atunci sursa sau placa de baza nu mai functioneaza si daca nu ai piese de inlocuit, atunci nu merita sa-ti mai bati capul cu reconditionarea acestui pc. Daca functioneaza inca, atunci ai noroc si trebuie sa urmezi pasul 4.

4.    Curata pc-ul foarte bine. Foloseste un spray cu aer comprimat pentru a scoate tot praful in afara carcasei. Curata bine de praf placa de baza, placa video, scoate memoriile si curata-le bine de praf, curata ventilatoarele (inclusiv cel al sursei), etc. Trebuie sa fii atent atunci cand cureti ventilatoarele, in asa fel incat sa nu le rupi/strici.

5.    Verifica partile care nu mai functioneaza corespunzator. Daca cd-rom-ul de exemplu nu se mai deschide cum trebuie, scoate-l. Daca placa de sunet nu mai da semnal, scoate-o si pe ea. Daca bateria CMOS (cea a bios-ului) nu mai livreaza curent, inlocuieste-o cu una noua.

6.    Inlocuieste componentele pe care le-ai scos de la interiorul carcasei (daca este posibil sau necesar). Daca a existat memorie RAM care nu mai functiona, este important s-o inlocuiesti.

De asemenea, daca hdd-ul pe care l-ai avut nu mai functiona, este foarte important sa-l inlocuiesti cu unul nou sau second hand.

7.    Upgrade-ul. Daca poti face upgrade la anumite componente nu ezita, pc-ul va capata o valoare mai mare si pentru tine, dar si pentru un potential cumparator, daca vei dori sa-l vinzi.