Share Button

Daca se gaseste o solutie cinstita, pe termen lung si de fapt sustenabila pentru problema gunoiului cu care se confrunta in prezent umanitatea, atunci nu este suficient sa cautam materiale alternative pentru plastic.

Pe termen lung, de exemplu, trebuie evitate ambalajele inutile, iar utilizarea produselor reutilizabile trebuie promovata in mod semnificativ.

Cu toate acestea, plasticul este atat de omniprezent in viata noastra de zi cu zi, incat aceasta renuntare nu poate reusi de la o zi la alta. In prezent, cautarea alternativelor durabile este in plina desfasurare.

O alternativa la plasticul disponibil comercial este de exemplu reprezentata da materialele plastice care sunt produse pe baza de materii prime regenerabile. Aceasta idee nu este noua, dimpotriva: pana cand petrolul a fost descoperit ca baza pentru plastic, materialele plastice au fost facute exclusiv din materii prime regenerabile.

Acum ne intoarcem la aceasta abordare din trecut, si vedem cum pe piata apar producatori care creeaza asa-numitele plastice „organice“care sunt folosite pentru fabricarea diferitelor produse precum ambalaje plastice organice, tacamuri de unica folosinta organice, etc.

In acest moment, vor fi prezentate doua tipuri de bioplastic bazat pe materii prime regenerabile: PLA si bagasse. PLA este in prezent cel mai rapid cuceritor al pietei si, datorita naturii sale, are potentialul de a inlocui plasticul conventional in multe domenii.

Bagasse este mai putin cunoscut, dar PLA este inca cu un pas inainte in anumite privinte. Ambele bioplastice au atat avantaje, cat si dezavantaje, dar pot aduce o contributie importanta pe drumul catre o lume fara deseuri de plastic inutile, ceea ce este cu siguranta un mare avantaj pentru omenire.

missgrey.ro

Poliactida – sau pur si simplu PLA

PLA este obtinut din amidon de porumb sau acid lactic si formeaza un fel de rasina care poate fi utilizata in diverse scopuri. In ceea ce priveste natura sa, este similar cu plasticul conventional pe baza de petrol.

In functie de nevoile dvs., poate fi adus intr-o forma asemanatoare filmului si utilizat, de exemplu, pentru producerea de pungi de plastic, sau poate fi utilizat intr-o forma solida pentru pahare, tacamuri unica folosinta, si altele asemenea. Cu toate acestea, are dezavantajul ca nu este foarte rezistent la caldura si, prin urmare, nu este potrivit pentru contactul cu produsele sau cu alimentele fierbinti.

Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de solutionarea problemei gunoiului, un accent special trebuie sa fie, desigur, nu numai pe productie, ci si pe eliminarea produsului.

PLA este fabricat din materii prime regenerabile si este considerat a fi biodegradabil. Urmand standardul UE 13432 inseamna ca poate descompune pana la 90% in apa, CO2 si biomasa intr-o anumita perioada de timp si in anumite conditii de mediu (temperatura, umiditate etc.) prin adaugarea de microorganisme sau ciuperci. Este cu mult inaintea majoritatii materialelor plastice pe baza de petrol.

Totusi, foarte important de precizat este faptul ca PLA se poate descompune numai in conditii industriale, adica in instalatiile de compostare industriale. In multe tari de pe continentul European nu exista conditii climatice potrivite pentru ca PLA sa fie descompus in compostul din casa. Insa plantele de compostare nu sunt inca pregatite pentru noile bioplastice.

Perioada de timp in care deseurile organice raman intr-o uzina de compostare este de maximum 80 de zile; nu este suficient pentru a descompune suficient PLA. Prin urmare, majoritatea companiilor de gestionare a deseurilor interzic ca PLA sa intre in cosul de biologice.

Daca se intampla sa ajunga in deseurile menajere, acestea sunt arse. Daca se intampla ca acestea sa ajunga in mediu, poate fi la fel de rau sa ajunga se descompuna, ca plasticul conventional.

Un alt detaliu important, care trebuie luat in considerare referitor la PLA ca o alternativa plastica, este faptul ca materiile prime necesare, precum porumbul, adesea nu provin din cultivarea durabila. Pana in prezent, degradarea solurilor a primit mai putina atentie decat problema uleiului de resurse din ce in ce mai rar – dar nu trebuie ignorata.

Deci, pentru a face PLA o alternativa sensibila la plastic, este important sa se verifice atat conditiile de crestere a materiilor prime, cat si sa se gaseasca o solutie sensibila pentru eliminare.

Arderea pura a gunoiului PLA protejeaza oceanele de o alta intrare de plastic, dar reprezinta si o pierdere inutila de resurse, insa, daca aceste probleme sunt abordate, PLA are bune conditii preliminare pentru a deveni o alternativa cu adevarat sensibila la plastic.

Bagasse

Bagasse este pana acum mai putin cunoscut decat PLA; si se obtine dintr-un produs secundar din productia de trestie de zahar. Dupa ce sucul a fost presat din tuburi, raman resturi fibroase. Amestecate cu apa, ele formeaza un fel de terci.

Daca sunt aduse in forma corecta si uscate, produsele asemanatoare cu stiroxidul pot fi facute usor si fara adaugarea de substante chimice. Indiferent daca este vorba de tacamuri unica folosinta, cani sau pungi, acest material bio poate inlocui o varietate de produse plastice tipice.

optimizare seo Braila

In plus, bagasse, spre deosebire de PLA, este rezistent la caldura si, prin urmare, este potrivit atat pentru cuptorul cu microunde, cat si pentru contactul cu vasele fierbinti. Si Bagasse PLA este, de asemenea, un pas inainte in ceea ce priveste eliminarea. Bagasse se descompune mult mai repede decat PLA si poate fi descompus cu putina rabdare, chiar si in compostul din casa. Spre deosebire de PLA, acesta ofera compostului cel putin cativa nutrienti.