Share Button

Una dintre cele mai utilizate plante, datorita gamei largi de aplicatii, este lavanda, cea mai cunoscuta si comuna dintre soiurile de lavanda fiind Lavandula angustifolia, din aceasta obtinandu-se doar natural o gama diversificata de produse.

Lavanda este utilizata din cele mai vechi timpuri, de greci si romani si se gaseste prin diferite parti ale lumii, incepand cu Africa, Asia, bazinul Marii Mediterane si Europa. Aceasta planta a inceput sa fie cultivata si pe teritoriul tarii noastre, fiind utilizata atat pentru alimentatie, cat si cosmetice si uleiuri esentiale.

Ce tipuri de lavanda exista?

Lavandula angustifolia sau lavanda englezeasca este cel mai cunoscut soi de lavanda din lume si se dezvolta de minune in conditiile de mediu existente in Anglia.

Soiul Munstead este unul din soiurile de lavanda care suporta foarte bine caldura , insa la fel se poate spune si despre lavandine sau hibrizii de lavanda englezeasca( lavanda portugheza combinata cu lavanda englezeasca). Lavanda de Provence, cultivata in Franta, este cunoscuta si renumita pentru florile sale deosebit de parfumate. In industria parfumurilor este cautat soiul de lavanda Grosso, existent si in varianta alba.

missgrey.ro

Cum si cand se cultiva lavanda?

Este recomandat ca lavanda sa fie cultivata in locuri insorite, unde soarele arde cu putere.  Cele mai potrivite luni pentru a o cultiva sunt aprilie si mai, atunci cand soarele incepe sa aiba putere.

Este important ca solul sa fie bine drenat, iar umiditatea sa nu fie mare.

Care sunt proprietatile lavandei?

Lavanda este utilizata atat pentru sanatate, cat si in industria cosmetica sau pentru decoratiuni.

optimizare seo Braila

Printre cele mai eficiente proprietati ale lavandei se numara cea antioxidanta, aceasta reusind sa reduca nivelul de hormoni de stres din corp si sa duca la obtinerea unui efect de calmare. De asemenea, aceasta reuseste sa reduca tensiunea arteriala, sa reduca riscul de accident vascular si atacul de cord si sa previna problemele cardiovasculare.

Folosita in aromaterapie sau sub forma de ceai, lavanda  reuseste sa elimine anumite probleme ale sistemului nervos, precum insomniile.

Lavanda se poate bucura de proprietati antiseptice, reusind sa stimuleze vindecarea ranilor si dezvoltarea infectiilor, daca se aplica frunze de lavanda pe rani.

In apa de baie, daca se adauga flori, se va reusi o relaxare totala a muschilor, caci are proprietati antiinflamatorii si antioxidante.

Cu ajutorul ceaiului de lavanda se pot rezolva anumite afectiuni ale stomacului, se reduce balonarea si sunt eliminate crampele.

Lavanda este foarte eficienta pentru toate beneficiile  pe care le aduce corpului, prin intermediul produselor cosmetice si a uleiurilor esentiale.  Apa cu lavanda pulverizata pe pielea uscata sau iritata are efecte miraculoase, dar se reuseste si o ameliorare a petelor pigmentare. De asemenea, sunt diminuate ridurile si ajuta la eliminarea punctelor negre.

Samponul pe baza de lavanda este eficient pentru afectiuni ale parului, precum matreata sau caderea parului.

Ce se face din lavanda?

Datorita faptului ca lavanda este folosita in diverse moduri si pentru prepararea diferitelor produse, aceasta se afla la mare cautare oriunde in lume.

Lavanda este utilizata pentru prepararea ceaiului, acesta avand numeroase efecte benefice, insa cel mai mult se recomanda pentru cei care sufera de insomnia si indigestie.

Uleiul de lavanda este utilizat atat pentru gatit, baie sau purificat aerul. Acest ulei reuseste sa protejeze organismul de efectele diabetului, reduce stresul, vindeca arsurile si reduce durerile de cap.    Parfumul sau sapunul de lavanda se afla printre alte  produse preferate ale oamenilor.

Mierea de lavanda este realizata prin doua metode, insa poate fi considerate o delicatesa.