Share Button

Daca avem o viata personala sau un job care este foarte conectat la tehnologiile informationale, sau cu alte cuvinte, ne petrecem o buna parte a zilei in fata monitoarelor sau/si ecranelor telefoanelor, trebuie sa recunoastem ca ne este destul de greu sa ne detasam de chat-uri, sms-uri, social media etc. pentru a duce la bun sfarsit o sarcina anumita.

Ba chiar si atunci cand nu suntem intrerupti de notificari si mesaje, avem o vesnica tendinta de a ne intrerupe singuri, prin deschiderea unui tab nou in browser, sau printr-o vizita-fulger pe retelele sociale, iar cand ni se strica laptopul, fugim de rupem pamantul la cel mai apropiat centru de reparatie laptop sa rezolvam problema.

Vorbind despre puterea de concentrare, atunci cand suntem imprastiati in mai multe directii si incercam sa ne ocupam de cateva task-uri deodata, nu doar ca devenim ineficienti, dar si obosim mult mai repede.

Din moment ce ne-am obisnuit cu multitudinea de stimuli externi, ne este foarte dificil sa ne abtinem de la verificarea conturilor sociale sau a email-ului. Creierul nostru se plictiseste atunci cand nu are parte de acesti stimuli, chiar daca in acelasi timp se epuizeaza.

missgrey.ro

Dezvoltarea IT – o industrie a fragmentarii atentiei?

Desi se vrea a ne imbunatati calitatea vietii, in realitate aceasta ne tine intr-o continua alergare. Fiind continuu in contact cu tine, ca posesor al ei – esti supus unui bombardament informational pe care nici macar nu il mai percepi.

Ai constant acces la emailuri, la mesaje, la jocuri din ce in ce mai complexe (scopul carora este sa te tina cat mai mult in fata ecranului), la aplicatii care iti cer acceptul ca sa iti trimita notificari (deci sa te aduca inapoi, sa te atentioneze), la articole care de care mai “socante”, ca sa te atraga si ele.

optimizare seo Braila

Am devenit atat de obisnuiti cu intreruperile incat atunci cand un coleg este concentrat sau afundat in munca, ne pare antisocial sau suparat pe viata.

Am un exemplu personal foarte proaspat de intrerupere a atentiei: acum 5 zile, aflandu-ma intru-un magazin de materiale de constructie, ajunsesem in sectia cu lacuri si vopsele pentru a-mi alege o anumita vopsea pentru usa apartamentului.

Din deprindere, mi-am conectat internetul la telefonul mobil si l-am lasat inapoi in buzunar, ca doar peste 10 secunde sa-l scot iar si sa verific toate notificarile care au inceput sa curga din momentul conectarii la internet.

Pentru comparatie, cumparaturile de pana la vopsea au durat cam 20 de minute, timp in care am ales o multime de lucruri necesare pentru o mica reparatie in apartament, iar in sectia pentru vopsele mi-am petrecut aproximativ 35 de minute, dintre care aproape 25 au fost „oferite” telefonului meu.

Ceea ce am dorit sa subliniez in cele expuse mai sus este faptul ca exista o problema si trebuie s-o spunem cu voce tare. Sa incetam sa mai fim frustrati si sa incepem a ne autodisciplina, prin impunerea unor limite clare, eficiente, in ceea ce priveste locul, modul, frecventa si necesitatea utilizarii tehnologiilor informationale.

Mai mult ca atat, pentru pastrarea si chiar dezvoltarea puterii de concentrare, trebuie sa practicam exercitii care ne sunt mereu la indemana (scurte meditatii, exercitii de respiratie etc) si care ne pot ajuta sa ramanem fiinte umane libere, cu propria decizie asupra timpului propriu.