Share Button

Luna trecuta a fost una foarte buna pentru eforturile americane de a decarboniza economia, in conditiile in care General Motors a anuntat ca in urmatorii 15 ani va elimina treptat motoarele cu ardere interna si va opta catre electrificarea completa.

Aceasta dupa ce noul presedinte american Joe Biden a emis o serie de ordonante executive in vederea rezolvarii crizei climatice. Administratia Biden va folosi puterea uriasa de cumparare a guvernului federal pentru a construi o piata pentru vehiculele electrice, eficienta energetica si energie regenerabila.

Vehiculele electrice de astazi sunt mai scumpe decat vehiculele conventionale, dar istoria ne spune ca extinderea pietei, insotita si de tehnologiile noi si de o varietate de alti factori, va determina scaderea preturilor. Taxarea motoarelor cu ardere interna si/sau combustibilului fosil este o metoda mai putin eficienta de a inlocui o tehnologie, comparativ cu construirea unui vehicul mai bun si mai ieftin.

Chiar si la preturile de astazi, vehiculele electrice sunt eficiente ca si costuri, in primul rand pentru ca vorbim depsre preturi mai mici pentru mentenanta si pentru incarcare, ce contrabalanseaza, in general, pretul mai mare de achizitie. In plus, masinile electrice pe baterie au mai putine piese care se pot strica si nu necesita schimbari de ulei. Vehiculele electrice folosesc si franarea regenerativa, ce reduce uzura.

optimizare seo Braila

Desigur, pentru ca vehiculele electrice sa contribuie la decarbonizare, energia folosita pentru a le incarca trebuie sa fie regenerabila. Aceasta este o provocare uriasa pentru infrastructura, ce va necesita politici si infuzii masive de capital national.

Reteaua electrica necesita si ea modernizare. Micro-retelele alimentate de centrale eoliene si surse de energie solara trebuie sa fie imbinate in cadrul unui sistem descentralizat, rezilient, computerizat, de generare si distributie a energiei.

Cercetarea si dezvoltarea energiei solare pentru uz casnic si a tehnologiei de stocare a bateriilor trebuie sa devina o prioritate nationala. Obiectivul ar trebui sa fie modernizarea retelei si dezvoltarea unei tehnologii a energiei regenerabile care sa excluda in mod eficient combustibilii fosili de pe piata. In acelasi timp, este nevoie de demersuri pentru ca energia sa fie mai ieftina si mai fiabila.

missgrey.ro

Promovarea energiei regenerabile

Un atac direct asupra combustibililor fosili ar trebui inlocuit cu o politica in sensul promovarii energiei regenerabile. E nevoie ca afacerile din domeniul combustibililor fosili sa se redefineasca in forma unor companii energetice si sa isi dedice expertiza financiara, organizationala si tehnologica pentru promovarea surselor regenerabile de energie.

La fel cum General Motors si majoritatea companiilor auto fac trecerea la electrificare, aceste companii trebuie sa admita ca era combustibililor fosili se apropie de final. La fel ca si companiile de tutun, ele si-au folosit timp de cateva decenii puterea economica pentru a inclina mediul legislativ in directia lor. Aceasta strategie va mai genera castiguri pe termen scurt, insa limitele negarii realitatii schimbarii climatice devin evidente. Companiile de combustibili fosili care nu reusesc sa se schimbe vor intra in declin si vor fi inlocuite de companii de energie regenerabila din secolul XXI.

Sustinatorii politicilor climatice au nevoie si ei sa faca tranzitia de la fixatia pe combustibilii fosili catre eforturile de a promova energia regenerabila, alaturi de eficienta energetica, fiabilitate si modernizare.

Acest articol a fost realizat cu ajutorul Elgeka-Ferfelis, importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania.  Pentru mai multe detalii vizitati: https://uleiuri-lubrifianti.com.ro