Share Button

Cum asiguram un somn sanatos copilului nostru?

Somnul este perioada de relaxare totala a organismului nostru, cel care ne ofera o reincarcare a bateriilor, tocmai pentru a avea energie pentru activitatile ulterioare. Acelasi lucru se intampla si in cazul bebelusilor, cei care au nevoie de mult mai mult somn, atat in scopul odihnei cat si a unei dezvoltari armonioase a organismului.

De aceea poate vedem de multe ori bebelusi dormind in carucioare copii, in patuturi sau in bratele mamei, acestia simtind o nevoie predominanta de odihna, care sa le asigure deasemenea si cresterea.

Un somn linistit insa nu este doar cel din bratele mamei. Ati observat ca unii micuti dorm mult mai bine in aer liber, in carucioare copii impinse delicat de catre mamicile obosite? Da, micutul, cel putin in primele luni de viata adoarme cam oriunde il asezi, insa si acest aspect al vietii lui trebuie tratat cu o deosebita responsabilitate.

optimizare seo Braila

Din pacate insa, somnicul din timpul zilei, in timpul plimbarii, il va face pe micut sa devina o micuta “pasare de noapte”, ceea ce se va reflecta intr-un adevarat obicei devastator pentru odihna parintilor sai. Dealtfel, copii percep miscarea ca pe un factor declansator al vizitei lui mos Ene, insa obiceiul de a adormi in masina sau carucior, nu este unul dintre cele mai indicate.

Cum putem asigura un somn sanatos copilului nostru? Invatandu-l cu patutul lui si facandu-l sa inteleaga ca acolo se desfasoara activitatea de odihna. E drept, un copil va simti in permanenta nevoia de schimbare, insa acesta trebuie sa se obisnuiasca unei anumite rutine, din care sa poata recunoaste elementele ce il pot conduce catre anumite etape. Creaza-i un spatiu sigur si comod, iar pentru aceasta poti incepe chiar cu lenjeria de pat. Lenjeria de pat in care este asezat puiul nostru trebuie sa fie in permanenta curata si trebuie sa fie de o foarte buna calitate.

Ca si in cazul adultilor, bumbacul este in mod unilateral acceptat, datorita excelentelor proprietati pe care acesta le are. Protectia micutilor fata de microbi trebuie sa devina principala noastra grija, astfel incat lenjeria se spala in permanenta, inca de la prima utilizare a asternutului, chiar ulterior scoaterii acestuia din ambalaj. Trebuie sa fim foarte atenti la materialele care intra in contact cu piele delicatei fiinte, deoarecere bacteriile si microbii se gasesc din nefericire peste tot.

Pentru a-l stimula pe parcursul zilei catre un binemeritat somnic, poti apela la anumite tertipuri, cum ar fi acoperirea ferestrelor cu jaluzele care sa creeze impresia de semi-intuneric, astfel incat bebelusul sa creada ca ora de “nani” este aproape. Acest lucru poate fi aplicat mai ales in cazul in care micutii au un somn agitat peste noapte sau chiar atunci cand orele de culcare sunt foarte tarzii, ceea ce devanseaza in mod automat tot programul de somn.

Un somn sanatos este cel care ii permite bebelusului sa adoarma fara a fi distras de alte lucuri. Daca jucariile ii vor fi la indemana, sau daca o serie de persoane vor roi in preajma acestuia, in mod clar atentia sa va fi distrasa, iar somnul va intarzia sa apara. De aceea este indicat ca bebelusul sa fie obisnuit sa adoarma singur, pentru ca el sa inteleaga din timp importanta unui program de odihna bine stabilit.

Leganatul este o practica ce il poate determina sa intelega ca aceea este singura metoda de stimulare a somnului, drept pentru care micutul va astepta ca la fiecare ora de somn tratamentul sa fie similat. Asa ca este indicat ca aceste practici sa fie evitate, tocmai pentru ca micutul sa fie obisnuit de timpuriu cu programul de somn, insa unul care vine de la sine.

Pentru a asigura un somn linistit micutilor nostri, pot fi folosite si mijloacele auxiliare de tipul leaganelor sau balansoarelor, produse pe care le putem gasi in orice magazin, cat si in mediul  online, pe site-uri precum www.allkids.ro/carucioare-copii. Aici putem gasi o gama larga de produse care sa ne ajute in incercarea de a oferi copiilor nostrii tot ceea ce este mai bun, atat in ceea ce priveste somnul binemeritat cat si dezvoltarea armonioasa a organismului.

Alte stiri actuale :

missgrey.ro

1. Un copil de 11 ani a oprit traficul pentru a salva un câine
2. COPII CUMINŢI. Maria, mica atletă care iubeşte poveştile
3. AUTOSUGESTIA – un medicament fabulos
4. Dorinţele unui copil din 1915 ne arată cât de materialişti suntem astăzi!
5. Idei de cadouri ieftine de Crăciun pentru copii, părinţi, bunici, prieteni sau parteneri de afaceri
6. Temperamentul copilului poate să-i influenţeze somnul!