missgrey.ro
Share Button

In societatea romaneasca persista o serie de stereotipuri legate de vizita la psiholog si beneficiarii directi ai consilierii. Cu toate acestea, atat problemele cotidiene cat si cele generate de catre factori intrinseci pot crea stari cu adevarat greu de gestionat la nivel individual. Ajutorul de specialitate poate reprezenta cea mai buna alternativa atunci cand te afli intr-o situatie delicata sau esti la granita cu depresia. Te intrebi care este rolul consilierii psihologice si cum te poate ajuta aceasta sa traversezi perioade dificile?

Ei bine, specialistii definesc consilierea psihologica drept un proces constant, realizat intr-un mediu confortabil (poate fi realizat si din confortul propriei case cu ajutorul mijloacelor de comunicare media) in care se statueaza o comunicare bidirectionala ce are rolul de a explora temeri, comportamente, atitudini sau crize ce s-au cristalizat in timp din lipsa interactiunii. Pentru a putea beneficia de consiliere pshihologica in Cluj este important sa identifici in prima instanta natura problemei cu care te confrunti si ulterior, sa apelezi cu incredere la specialistii gata sa te ajute.

Rolul multiplu in consiliere: depasirea problemelor, stare de bine si dezvoltare

Pentru a putea depasi granitele emotionale sau problemele care sunt asociate vietii de zi cu zi, terapia cu ajutorul psihologului este esentiala pentru a explora natura unor comportamente care nu sunt adaptate contextelor, identificarea unor solutii cheie. Principalele surse care sunt exploatate in cadrul sedintelor de consiliere sunt: emotivitatea, cognitia, vocatia dar si adaptabilitatea sociala. Cu ajutorul acestor sedinte sunt explorate indeaproape sursele problemelor si sunt identificate alternative de solutii, sunt asumate lectii despre cum sa fie gestionat stresul intr-un mod mai eficient dar si implicarea unui nivel mai ridicat de bunastare.

Consiliere sau psihoterapie?

Inainte de a apela la serviciile unui specialist este necesar sa realizezi un proces atent de documentare despre ceea ce inseamna psihoterapie respectiv, consiliere. In timp ce psihoterapia vizeaza elemente mai generale ale comportamentelor si se axeaza pe implicatiile multiple ale personalitatii in modelarea tiparelor comportamentale, consilierea psihologica se concentreaza pe elemente si probleme specifice care pot fi rezolvate in cateva sedinte. Un exemplu in acest sens poate fi reprezentat de problema gestionarii eficiente a stresului, o realitate negativa pentru un numar tot mai mare de pacienti care apeleaza la servicii de specialitate.

optimizare seo Braila

Multiplele beneficii ale consilierii pot fi sistematizate la orice tip de varsta a unui pacient. Fie ca vorbim despre copii, adolescenti, adulti sau batrani, fiecare categorie de persoane poate evidentia o serie de avantaje ale acestor sedinte. Te confrunti cu o stare negativa dupa o despartire? Nu mai faci fata presiunii dupa pierderea locului de munca? Doresti sa intelegi mai profund sentimentele celorlalti si sa te adaptezi mai usor integrarii in grupuri? Indiferent de problema identificata, dorinta de a avea o stare de bine trebuie sa te determine sa apelezi la ajutor de specialitate.

Consilierea psihologica nu este doar despre rezolvarea unor probleme specifice. Acest interval de timp in care interactionezi cu un specialist te poate ajuta intr-un mod vital sa iti orientezi eforturile inspre consolidarea anumitor abilitati, sa te dezvolti si sa imbunatatesti treptat anumite comportamente.