missgrey.ro
Share Button

Suntem in secolul 21 si conform sexedu.ro, doua lucruri au devenit suficient de clare:

  1. Educatia sexuala este foarte importanta
  2. Culturile care considera ca sexul este un subiect scandalos, ne trag in jos.

Discutiile sincere si oneste sunt ceva de care majoritatea copiilor si adolescentilor nu au parte atunci cand este vorba despre educatia si sanatatea lor sexuala.

Iar in cele mai fericite cazuri, cand totusi adultul isi face curaj si ajunge sa vorbeasca generatiilor mai tinere despre o normalitate absolut fireasca a vietii, se ajunge cumva la discutii despre sarcina, bolile cu transmitere sexuala si cat de important este sa iti exprimi refuzul cu privire la raporturile sexuale.

De ce este absolut necesara educatia sexuala?

Este adevarat ca scopul educatiei sexuale este in primul rand acela de a proteja copilul de abuz, de a-i limita expunerea la risc si de a-l ghidat sa ia decizii cat mai intelepte, cand va veni momentul.

Dar copiii, si mai ales adolescentii zilelor noastre, au nevoie sa invete lucruri despre sexualitate intr-o atmosfera sigura si deschisa, de ce nu, chiar incurajatoare, in care acestia sa-si puna in cuvinte intrebarile, curiozitatile si mai ales confuziile si fabulatiile, pentru ca mai apoi sa-si poata formula propriile convingeri despre ce anume este bine pentru ei si ce nu.

Stim cu totii sau cel putin putem intui, ca in Romania, viata erotica a adolescentilor si a fetelor in special, este inca, un subiect care provoaca in mod deosebit anxietatea parintilor, care-si doresc in secret ca fetele lor sa fie lipsite de dorinta sexuala.

Dar nu cred ca suntem cu adevarat constienti de riscurile pe care le ascunde aceasta dorinta oarecum fireasca a parintilor. Deoarece, cei mai multi parinti isi doresc ca fetele sa devina femei fericite si de succes, care sa fie gasite de printul lor si apoi sa traiasca impreuna fericiti pana la adanci batraneti.

optimizare seo Braila

Dar realitatea reflecta un alt scenariu al povestii – fata ajunge in bratele lui Fat Frumos, dar aduce cu ea toate limitarile si interdictiile vehiculate de parinti si ii este aproape imposibil sa-si arunce parintii din minte inainte de a face sex, cand face sex sau dupa ce a facut sex.

Sau, pentru ca a fost incurajata sa fie perfecta si nu curajoasa, il proiecteaza pe Fat Frumos in fiecare barbat care-i ajunge in cale si fara sa creada ca ar mai exista si vreo alta solutie, accepta o serie de comportamente toxice in numele iubirii si al loialitatii fata de perfectiune.

Uitandu-ne la statisticile care implica sarcinile nedorite in randul tinerilor, a bolilor cu transmitere sexuala si a ratei avorturilor in Romania, acestea arata ca majoritatea tinerilor romani considera ca sunt informati in ceea ce priveste sanatatea sexuala, insa multi dintre ei nu stiu ca o parte din informatiile pe care le-au acumulat din surse neverificate sunt mituri.

Educatia sexuala: mituri in privinta metodelor contraceptive

Un studiu despre educatia sexuala in randul tinerilor, care demonstreaza ca, desi acestia se considera informati cu privire la sanatatea sexuala, multi dintre ei inca fac alegeri bazandu-se pe mituri sau informatii neverificate cu medicii specialisti.

Mai exact, 50% dintre respondentii cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani, care sustin ca sunt informati cu privire la sanatatea sexuala si metodele de contraceptie, cred ca pilulele contraceptive cauzeaza dezechilibrul hormonal, ca administrarea pilulelor pentru o perioada mai mare de timp duce la infertilitate, ca prezervativele reduc placerea sexuala sau ca femeile nu pot ramane insarcinate daca partenerul se retrage inainte de ejaculare.

Dintre acestia, 45% sunt activi sexual si nu isi doresc o sarcina, dar, cu toate astea, marturisesc ca nu folosesc o metoda contraceptiva la fiecare contact sexual, chiar daca, peste 60% dintre tinerii intervievati, sunt constienti de riscurile la care se expun.

Educatia sexuala: sursele de informare ale tinerilor romani

Pentru a se informa in privinta vietii sexuale sanatoase, tinerii romani folosesc in proportie de 52% platformele web care contin informatii specializate, mediul online fiind locul in care isi petrec cel mai mult timp.

Pe locul doi se claseaza sfatul medicului, la care 33% dintre respondenti sustin ca nu au apelat niciodata, la o specializare medicala care are legatura cu sexualitatea (ginecologia, endocrinologia, urologia).

Totodata, tinerii care isi incep viata sexuala, in medie, la 17 ani, simt o nevoie mai mare de a fi informati in mediile in care isi desfasoara activitatea si 80% dintre acestia sustin ca si-ar dori ca educatia sexuala sa se studieze in scoli.

In felul acesta, sexedu.ro a lansat o platforma online care gazduieste de mult timp articole, studii si materiale informative legate de viata sexuala. Tot aici, tinerii pot adresa intrebari unui medic specialist legate de sanatatea sexuala si metodele contraceptive.